Alergeny v potravinách
Od 13. 12. 2014 vznikla povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
1 |
Obiloviny obsahující lepek pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejichhybridní odrůdy a výrobky z nich |
---|---|
2 |
Korýši a výrobky z nich |
3 |
Vejce a výrobky z nich |
4 |
Ryby a výrobky z nich |
5 |
Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich |
6 |
Sójové boby (sója) a výrobky z nich |
7 |
Mléko a výrobky z něj včetně laktózy |
8 |
Skořápkové plody a výrobky z nich ořechy, tj. mandle, lískové ořechy, ořech kešu, pekanové ořechy, para ořechy, ořech pistácie, makadamský ořech |
9 |
Celer a výrobky z něj |
10 |
Hořčice a výrobky z ní |
11 |
Sezamová semena a výrobky z nich |
12 |
Oxid siřičitý a siřičitany |
13 |
Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |
14 |
Měkkýši a výrobky z nich |
Způsob značení alergenů v naší jídelně
A = číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje. V blízkosti jídelního lístku je vyvěšen seznam alergenů s číslem, které je uvedeno v jídelním lístku.
Upozornění
Tuto skutečnost si každý strávník (zákonný zástupce) musí uhlídat sám.
Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři školní jídelny. Telefon 606 079 755, paní Danuše Sládková.
Strava je určena k okamžité spotřebě.